darkolivee@gmail.com

2 Ekim 2013 Çarşamba

Turkish Bolonez soslu Spagetti :)


Herkese Selam

Hergün 2 post yapmadan içim rahat etmiyor :)

Blog aşkı işte :) bu tarif 7den 70'e herkesin bildiği bişey,  ama yine de pratik yemekler arşivime eklemek istedim, herkes bilir ama sunum kişiden kişiye değişir, ben genelde böyle servis ediyorum, hepsini bocaa etmiyorum, genelde üstüne taze nane ya da maydonoz da eklerdim ama o an yoktu elimin altında. 

Sarı tabakta, beyaz makarna boll kırmızı,  içinde yeşil baharatla masamızı şenlendirdi bu tabak...
(yemekte renk önemlidir)

Benimkine gerçek bolonez sos denmez aslında, gerçeğinin içinde beyaz şarap domuz kıyması filan var, biz türk usulüü yapıyoruz, kıymalı domates soslu makarna  işte :)

1 baş kuru soğan
yumurta kadar orta yağlı dana kıyması
bol fesleğen, kimyon karabiber 
3-4 tane orta boy domates
biraz salça
zeytinyağı azıcık da tereyağı
2 yemek kaşığı kadar nar ekşisi (isteğe göre azalt ya da çoğalt)
peynir(ben toz permesan kullandım)
ve yarım paket spagetti makarna
(ben genelde pastavilla kullanırım, hiç hamur olduğunu görmedim şimdiye kadar)


Makarnamızı yaklaşık 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuzlu suda haşlıyoruz, aldante sevenler biraz diri bıraksın, ben yumuşak seviyorum, o haşlanırken sosumuzu hazırlayalım..

Kıymamızı kavuralım içine minik minik  doğradığımız kuru soğanları atalım, sonra küp küp doğradığımız domatesleri makarnanın haşlama suyundan biraz ilave ederek salçamızı koyalım..Biraz sulu olsun o kaynayıp kıvam aldıkça azalacak...

Makarnamızı süzelim, bi tencereye az tereyağı koyup makarnamızı şöyle bir çevirelim...



Sosumuz kısık ateşte nasılda güzel dans ediyor, işte bu görüntüye bayılıyorum...
ekmeği ban ban ye yani, iştahımı öldürmek pıçaklamak boğmak istiyorum arkadaş... :D

Pişmeye yakın baharatlarını ve narekşisini koyalım, sevmiyorsanız koymayın, tadına bakıp baharatı çoğaltabilirsiniz, tuzunu da atın, kıvamı azalmış gibiyse az kaynar su ekleyip özleşene kadar kaynatalım...


Domatesler güzelce kendi kendine ezilince kapayalım altını, 2-3 dk dinlendirelim
servis tabağına makarnadan koyup üstüne sostan ekleyelim üzerine peynir rendesi ve taze baharatlarla(kekik, biberiye, nane, fesleğen, maydonoz yeter ki yeşillik olsun, bende aksi gibi hiçbiri yoktu :D ) süsleyelim...


Oh şen şakrak herkesin bir araya toplandığı sofralarda, afiyetle yiyin, mükemmel oluyor...

Sevgiler
Darkolive

6 yorum:

  1. Makarnayi eskiden cok severdim ama dukanla hasir nesir oldugumdan beri yemez oldum artik inan canim bile cekmiyor. Ama sosun harika hemde basit tam benim gibiler icin. Protein-sebze gununde yapip, seni anacagim.

    YanıtlaSil
  2. bende çok yaparım eline sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  3. I think you're amazing

    YanıtlaSil
  4. hımm çok nefis afiyet olsun cnm.

    YanıtlaSil
  5. Ben de böyle yapıyorum, nefis oluyor :)

    YanıtlaSil
  6. makarnayı sossuz sevmiyorum, bolonez soslu ayrı bi güzel oluyo o ayrıı.. off akşama yapiim bari :)

    YanıtlaSil

google hesabınız yoksa NAME/URL yazan kısma isminizi yazıp URL'i boş bırakarak yorum bırakabilirsiniz.

yorum için teşekkürler...

Thank you for your comments...