Prof. Dr. Nurselen Toygar, uzun yıllardır Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcılğı görevini yürütüyor.
Nurselen Toygar geliştirdiği son projesinde de hem çevreye duyarlı olmayı hem de engelli vatandaşlara katkıda bulunmayı hedefliyor.
Nurselen Toygar her gün kullanıp attığımız pet şişelerin kapaklarını geri dönüşüme kazandırarak, ihtiyaç sahibi engellileri tekerlekli sandalye alınmasını sağlıyor.
Halkın katılımıyla onbinlerce pet şişe kapağı toplanıyor, bunlar geri dönüşüm şirketlerine veriliyor, şirketlerden para almak yerine tekerlekli sandalye alınıp, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.
Pet şişe yerine mavi kapağın seçilmesinin nedeni ise, katılımcılar için daha az yer tutması ve daha kolay toplanabilmesi.
Bu proje için öncelikle 2010 yılı başında İstanbul Ataşehir Belediyesi Engelliler derneği ile beraber yola çıkıldı. Nurselen Toygar’ın katkılarıyla Ege Üniversitesi projenin yüklenicisi oldu.
Çevre bakanlığından lisans almış geri dönüşüm şirketleriyle irtibata geçildi ve projeye dahil olmaları teklif edildi.
Prof. Dr. Nurselen Toygar önderliğindeki bu ekip ilk olarak geri dönüşüm firmalarıyla görüşmeye başladı. Görüşmelerden sonra Çevre Bakanlığı’nın lisanslı firmalarından biriyle sözleşme imzalayarak her 1 ton kapak için 4 tekerlekli sandalye için sözleşme imzalandı.
Bu sözleşmeden sonra Ege bölgesindeki engelli dernekleriyle ortaklaşa çalışmalar yapılarak hem araç temini hem de sandalye ihtiyacı konusunda mutabakata varıldı.
Kapakların toplanması konusunda birçok sorunla karşılaşan Nurselen Toygar projede daha hızlı yol almak için bir takım çalışmalar yaptı. Özel sektörde faaliyet gösteren firmalar ile protokoller imzalayarak Türkiye’nin farklı yerlerinde 400 kapak toplama noktası belirlendi.
Kapakların toplanması konusunda birçok sorunla karşılaşan Nurselen Toygar projede daha hızlı yol almak için bir takım çalışmalar yaptı. Özel sektörde faaliyet gösteren firmalar ile protokoller imzalayarak Türkiye’nin farklı yerlerinde 400 kapak toplama noktası belirlendi.
Nurselen Toygar’ın önderliğinde 8 aydır devam eden “Tane Tane Kapakları Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım” kampanyası sayesinde, 95 kurumun desteğiyle 25 ton kapak toplanarak, 80 engelliye tekerlekli sandalyeleri teslim edildi. Toygar, kampanyayı yaygınlaştırmak için 10.000 takipçisi olan bir Facebook sayfası kurmanın yanı sıra, kamu ve özel sektörle yakından çalışarak, kampanyanın diğer üniversiteler, okullar, özel ve resmi kurumlarda da uygulanmasına öncülük etti. Nurselen Toygar’ın çabalarıyla giderek yaygınlaşan kampanya, bugün Türkiye genelinde uygulanıyor.
Migros, Şok ve Tansaş'ın İZMİR, MANİSA, KÜTAHYA, UŞAK, AFYON, AYDIN, DENİZLİ, ISPARTA, MUĞLA, ANTALYA, BURDUR, İÇEL, OSMANİYE, ADANA, ANTAKYA, GAZİANTEP, K.MARAŞ, URFA, ADIYAMAN, K.MARAŞ, MALATYA, ADIYAMAN il ve ilçelerinde bulunan tüm mağazaları ile bu toplama kampanyasına lojistik destek sağlıyorlar.
Ayrıca PTT KARGO ile tüm Türkiye'den E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNE 30 kg kadar tüm gönderiler 5 TL gibi çok cüzi bir rakama gönderilebiliyor.
alıntıdır...
İzmir'lilerin bi kısmı bilmez belki, inciraltına giderken marinanın yanında 'ENGELLİLER MERKEZİ' var, izmir belediyesi bütün gelirinin engellilere aktarıldığı ve engellilere büyük ölçüde indirim yapılan birbirleriyle sohbet imkanı sağlayan, denize sıfır süper bir alanları var...
bir yanınızda deniz bir yanınızda orman çok huzurlu bir yer...
Biliyormuzunuz İzmir belediyesi şehrin her tarafından belli saatlerde otobüs kaldırarak onların güzel bir ortamda sohbet etmelerini sağlıyor...
Dün bizde oradaydık, ve bir tekerlekli sandalyenin bir engellinin hayatını nasıl değiştirdiğini birkez daha birkez daha gördük vee topladığımız kapakları daha bir şevkle toplayacağımıza söz verdik...
dünden bir kare...
unutmayın!!!
Hepimiz birer engelli adayıyız....
İzlemcim çok faydalı bir yazı hazırlamışsın tebrik ederim, haberim olmasına rağmen hiç bir yere güvenip kapakları teslim edemiyorum. Normalde zaten geri dönüşüme gidiyor bizdeki şişeler...
YanıtlaSilBurada bir tuhafiye camına mavi kapakları aldığını yazmış, sence güvenilir mi? Yani bunları toplayıp satabilirler de..
rica ederim canımm...
YanıtlaSilhep eller havaya yaparak eğlenilmez dimi ama :))
böyle yararlı projelere de destek vermek gerek...
tuhafiye konusunda duyarlı bir insan olabilir, toplayıp satacağını sanmam canım...
kardeşim hastanede çalıştığı için oraya teslim ediyorlar, sizin orda da vardır gönüllü bir toplama merkezi, bi araştır istersen 1 avuç 1 avuçtur, desteğin büyüğü küçüğü olmaz kii...
Tabi ki olmaz ama bir de bizim burada su sattığımız için zaten normalde bir sürü kapak çıkıyor, hele ki şimdi yaz günü bu rakam 3 katına çıktı..Ben bugün o tuhafiyeyle bir konuşayım ve işe koyulayım, neresinden dönsek kardır :)
YanıtlaSiltoplamaz olur muyuz? komşulardan bile yardım istedim kapı kapı dolaşıp evlerinde topladıkları kapakları aldım ve okulla beraber yürütüyoruz bu projeyi. çok güzel paylaşım olmuş bu ablacım.ben de elimden geldiğince herkese duyurmaya çalışıyorum. Unutmamak gerekir ki HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ...!
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil